2011-01-25

Men ju mer du läser desto mindre vill du veta

Läst under 2011 (del 8)
Titel: Heart of Darkness
Författare: Joseph Conrad
År: 1902
Språk: engelska
Antal sidor: 77

Förväntningar: Detta är en av de böcker som räknas som klassiker, så jag förväntade mig en bra bok. Den används dessutom en del inom undervisning, så jag förväntade mig en meningsfull och tankeväckande bok.

Handlar i grova drag om: En man berättar om tiden när han arbetade på en flodbåt i Afrika, med uppgift att hämta igen en sjuk elfenbensjägare till civilisationen.

Så tycker jag: Nog den mest svårlästa boken hittills i år. Delvis för att den är skriven i slutet av 1800-talet, och delvis för att den innehåller en hel del engelska som jag skulle ha svårt för även i ett modernt verk (främst båt- och byggtermer).

Skall enligt vad jag förstått ha använts en hel del i amerikanska skolor för att diskutera människans ondska och godhet. Jag tycker inte direkt att detta är det mest tydliga underlaget för en sådan diskussion, även om det finns där. Det vore också rimligt att använda boken för att prata om synen på vilden kontra den civiliserade mannen. (Eller okej då kanske alla fyra i kombination: ondska/godhet/vilden (naturen)/civilisationen).

Enligt Wikipedia grundar sig filmen Apocalypse Now på denna bok.
This subject line was brought to you in association with Håkan Hellström - Saknade te havs

1 kommentar:

Catarina sa...

Åh, denna var det länge sedan jag läste, mycket länge sedan. Kommer nästan inte ihåg handlingen, men den var mörk tycks jag minnas.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...