2011-08-15

Bluff och Spark och Tork och Kvark vore sex små dvärgar

Jag finner det extremt irriterande att det blir så låg kvalitet på korten när jag laddar upp dem på blogger, ni måste nog tyvärr klicka på bilderna för att få dem större och skarpare så att texterna kan läsas.

När lillasyster var på besök passade hon på att lära mig vad hon just lärt sig från mor & fars uppslagsverk. Uppslagsverk, kära barn födda senare än 1990, är som ett wikipedia, men i bokform. Detta innebär att man inte kan gå in och uppdatera informationen, utan det som en gång är skrivet står kvar. En del artiklar i riktigt gamla uppslagsverk är intressanta att läsa just därför att de är gamla och så tydligt skiljer sig från vad vi lär oss idag. Mor & fars uppslagsverk, i två dussin stora, tunga band (Bra Böckers, gissar jag på?) är dock utgivna mellan mitten av 70-talet och mitten av 80-talet. Inte superlänge sedan, med andra ord, i alla fall inte längre sedan än att det var dessa böcker jag använde när jag gjorde skolarbeten ända upp genom högstadiet.

Nåväl, tillbaka till lillasyster. Hon hade nämligen just läst kapitlet om människosläktet. Det delas in i tre grupper: den Negrida, den Mongolida och den Europida. Hon trodde sig nog vara Europid. Nu ville hon ha lite hjälp att avgöra vilken understam hon tillhör.Det visade sig dock vara svårt. Enligt texten kan man nämligen inte helt förlita sig på utseende, utan man kan behöva vara mer vetenskaplig och kolla på blodgrupperingar för att vara säker.

Och det är ju inte konstigt att det är svårt att gå enbart på utseende. Jag menar, läs texten nedan, den innehåller ju ett stort antal ord och uttryck som tyder på osäkerhet: en del, alla tänkbara, vanligen, dock och frånsett.


Den leende, lite otäcke mannen nere till höger är tydligen en lett.

This subject line was brought to you in association with Povel Ramel - Lingonben

1 kommentar:

Matilda sa...

den lilla letten ser ut som en läskig trädgårdstomte. Och jag vet ännu inte riktigt vilken ras jag tillhör. är jag månne engelsman?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...