2009-11-24

Jag har aldrig trott på änglar eller himlen därtill men jag brukar alltid få det som jag verkligen vill

Efter att vi varit i Frankrike var jag duktig och skrev ihop en rekorderlig reserapport relativt omgående (läses här). Nu har jag inte haft tid, men naturligtvis gjorde vi minst lika mycket i Rom. Alla bilder blir (som vanligt) större om ni klickar på dem.

Vi flög fredag den trettonde, men jag har aldrig varit särskilt rädd vare sig för datumet eller flygning. Det var lätt att hitta tåget, och även att hitta hotellet. Vi hann inte med så mycket mer än trerättersmiddag med vin innan vi kröp till kojs efter en lång dag av resande.

Lördag beslutade vi oss för att promenera runt och kolla på saker kring Forum Romanum och Colosseum i stället för att åka buss, så att vi skulle få lite bättre koll på stan. Det slutade med att vi insåg att alla avstånd var överkomliga, och vi nyttjade inte kollektivtrafiken någonting under hela resan.

Vi besökte också vår första kyrka. Jag vet faktiskt inte hur många det blev till slut. Santa Maria Maggiore blev dock en av herr J's favoriter. Det är en av huvudbasilikorna och byggdes från 430-talet. Utsidan är dock väldigt förändrad.

Vi fick också se ruinerna av ett shoppingcentrum från 100-talet, Trajanus marknader. Dessutom hann vi med Vittorio Emanuele II-monumentet, Trajanuskolonnen, en Insula, Michelangelos Piazza del Campidoglio, mm mm mm.


***
Bild t.v. Santa Maria Maggiore. Bild t.h. kvinnor som tittar på kartan framför Trajanus marknader. Tornet i bakgrunden är Torre delle Militzie.

Vår guidade tur på Colosseum blev kort för att också hinna in på Palatinen innan stängningstid. Jag kan väl tycka att vi hade lite väl ont om tid där också, men vi blev utkastade vid stängningstid. Får ta det igen nästa gång vi är till Rom.


***
Bild t.v. Colosseum. Bild t.h. Santa Maria degli Ageli.

Söndag innebar bland mycket annat Fontana di Trevi (väldigt stor), Pantheon (väldigt häftigt), Piazza Navona (väldigt mycket folk) och Spanska Trappan. Den sistnämnda ser väldigt fin ut i på alla bilder, men var just nu en del av en utställning om Berlinmuren.


***
Bild t.v. Pantheons tak. Bild t.h. Spanska trappan med Fontana della Barcaccia i förgrunden.

Måndag gick vi till Vatikanstaten och såg Peterskyrkan, de vatikanska museerna (med bl.a. Sixtinska Kapellet) och försökte se påven. Det misslyckades.


***
Bild t.v. Tibern. Bild t.h. Jag själv och herr J på Petersplatsen.

Tisdag skulle vi ta det lugnt och läsa våra böcker på café. Det misslyckades också. Eller, ja, vi satt på café. och vi läste ut våra böcker, men vi hann också med en del utflykter. Jag är inte så bra på att slappa när det är så mycket att se! Marknad och lunch på Campo di Fiori, fontäner och en kattfristad.

Onsdag var vår sista dag, så vi läste vi lite mer, strosade runt, och kollade på döda munkar. Santa Maria della Concezione har skelett från 4000 munkar arrangerade i mönster, så vi följde upp traditionen från resan till Paris med att kolla på döda människor. Häftigt, men jag fick inte fota.

På grund av en tågolycka var det lite tjafs med anslutningarna till flygplatsen, men vi hade räknat med god tid och det var inga problem. Ingen av oss var dock egentligen särskilt sugen på att åka hem. Vädret/maten/sällskapet/sevärdheterna var hur bra som helst, och hemma är det grått och kallt. Om jag var rik skulle jag åka utomlands hela november varje år!

Om ni tror att det här var det sista ni hört om resan så tror ni fel. Jag har MÅÅÅÅNGA fler bilder jag vill visa. Om jag varit vuxen för tjugofem år sedan hade jag tvingat er alla att sitta igenom timmar av diabildsvisningar. Nu får ni istället blogginlägg som ni kan läsa eller hoppa över bäst ni vill! :-)
This subject line was brought to you in association with Orup - Sjung Halleluja (och prisa Gud)

3 kommentarer:

EMALJ sa...

Det vet jag tyvärr inte. Det är något jag ska kolla upp, för jag blev lite sugen på att skaffa sånna :)

Jocke sa...

Vet inte vad då? och sugen på att skaffa vad?
_____________

Vi borde åka tillbaka!

Johanna sa...

Ha! Jocke - Hon svarar på en fråga jag ställde i hennes blogg :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...